2°C zamglenie

Plac Defilad w nowej odsłonie - ruszyły konsultacje dotyczace terenu przy PKiN

Ruszyły konsultacje społeczne dotyczące zagospodarowania terenu przy PKiN. Wczoraj wyłoniono pięć najlepszych prac, a z nich w kolejnym etapie zostanie wybrana zwycięska. Przedstawiamy prace, roboczo nazwane A, B, C, D i E. Zobaczcie i weźcie udział w głosowaniu na te projekty.

Porjekt A:

Najważniejszym elementem projektu jest woda, która w różnej postaci pojawia się na placu, dzięki niej plac ma tętnić życiem i „oddychać wodą”. Woda wypełnia okresowo centralną kwadratową płaszczyznę, zmniejszając powierzchnię kolejno do kształtu naturalnego jeziora, reminiscencji historycznej trybuny, by znikać całkowicie w okresach intensywnego użytkowania. Zamiast pokrywania części powierzchni placu wodą, można też rozpylać nad nim mgłę. W posadzce placu ma zostać odwzorowany przedwojenny układ ulic, budynków i podwórzy, które znajdowały się w dawniej przestrzeni placu. Część górną placu od dolnej oddzielają schody z pochylniami, w których przewidziano możliwość umieszczenia dawnej trybuny honorowej. W linii schodów umieszczono większość znajdujących się na placu kandelabrów. Dolna część placu łagodnie opada w kierunku Marszałkowskiej.  

Projekt B:

Projekt to dwie uzupełniające się przestrzenie – górnego placu przy wejściu głównym do PKiN oraz dolnego placu przy nowopowstających budynkach teatru oraz muzeum sztuki. Na krawędzi tych przestrzeni jest czerwona posadzka, gdzie zlokalizowano „obiekt centralny”- miejsce na działania artystyczne, zmienny pawilon architektoniczny dopełniający kulturalny program placu. W dolnej części placu przy projektowanych budynkach teatru TR i muzeum MSN zaproponowano fontannę tryskającą z posadzki placu. W części południowej zaprojektowano zielone tarasy.


Projekt C:

Projekt zakłada całościowe ukształtowanie placu – bez wydzielania części górnej i dolnej. W centralnej części projektowanego placu jest owalne zagłębienie, które może stać się tymczasową sceną, a na co dzień miejscem skupiającym różnorodnych użytkowników. Posadzkę placu niemal w całości zaprojektowano na wysokości tej samej, co w tej części placu. Miejsce różnicy wysokości zostało zlokalizowane na styku placu z ulicą Marszałkowską. Autorzy zaprojektowali tam szerokie schody.

Projekt D:

Projekt wykorzystuje różnicę wysokości pomiędzy częścią placu przy wejściu do Pałacu Kultury i Nauki oraz częścią związaną z nowoprojektowanymi budynkami teatru i muzeum. Różnica wysokości zostaje zwiększona, co pozwala autorom na wprowadzenie tam pawilonu z nowymi uzupełniającymi funkcjami. Do pawilonu może zostać przeniesiona trybuna.

Posadzka części placu przy wejściu głównym do Pałacu Kultury i Nauki znajdzie się na dachu pawilonu. W górnej części placu miałyby się znaleźć zabytkowe kandelabry.

Różnicę wysokości pomiędzy górną a dolną częścią placu pokonuje się rampą integralnie powiązaną ze szklanym pawilonem. Ściana pawilonu staje się dodatkowym elementem placu, który wizualnie odcina Pałac Kultury i Nauki i tworzy dodatkową ścianę placu przy przyszłych budynkach teatru i muzeum.

Projekt E:

W projekcie zaproponowano zazielenienie znaczącej części placu. Trawniki i przestrzenie zielone obsadzone różnorodną roślinnością znalazły się w miejscach, gdzie przed wojną znajdowały się budynki. Uzupełnia je posadzka z bruku w układzie nawiązującym do przedwojennych ulic. W miejscach, gdzie dawniej znajdowały się dziedzińce kamienic, projekt przewiduje: częściowo zachowanie istniejących posadzek lub wykorzystanie materiałów z innych miejsc dzisiejszego placu – a częściowo zazielenienie (np. dwa zagajniki), jeden z dziedzińców byłby miejscem ekspozycji rzeźb a kilka „podwórzy” mieliby zaprojektować użytkownicy placu.

 

 

 

źródło: UM

 


Plac Defilad w nowej odsłonie - ruszyły konsultacje dotyczace terenu przy PKiN komentarze opinie

Dodajesz jako: Zaloguj się

Ostatnie video - filmy na wio.waw.pl