Szpital przy Szaserów – zamknięta kuchnia

Podobno kuchnię w szpitalu przy ul. Szaserów zamknęli z powodu niespełniania wymogów sanitarnych, co mogłoby się wiązać z zagrożeniem epidemiologicznym.
 

Kuchnia to być może nazwa trochę na wyrost, bo pomieszczenie użytkowane było przez firmę kateringową, która przygotowywała tam, już przywiezione, posiłki.

Kuchnie szpitalne to jeden z problemów warszawskich szpitali, a właściwie warszawskich pacjentów. Rzadko zdarza się, żeby pacjenci nie narzekali na szpitalną kuchnię, na jakość posiłków, na to, że są zimne, niesmaczne i że pożywienia jest zbyt mało.

Posiłki dla pacjentów są ważne, bo przede wszystkim choremu należy się zdrowe, dietetyczne i dobre pożywienie. U nas w szpitalach, jakby kompletnie tego nie rozumiano. Rodziny przyjeżdżają do szpitali z wałówkami, bo chorzy dzwonią do domu, że są głodni, albo, że nie są w stanie jeść tego, co serwuje im szpital.

I w końcu pacjenci, ci, co rodziny troskliwe mają, dostają jedzenie domowe, smaczne, ale często nie takie, jakie w ich schorzeniu wolno im spożyć.

Szpitalne kuchnie to problem, nad którym powinno pochylić się skutecznie Ministerstwo Zdrowia. Potrzebne są jasne wytyczne dotyczące prowadzenia przyszpitalnych kuchni, wysokie standardy i kontrole ich realizacji.

Istnieją co prawda takie publikacje, jak Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach pod redakcją prof. dr. hab. n. med. Mirosława Jarosza, które nijak nie mają się do szpitalnych praktyk. Jak twierdzi  Katarzyna Lisowska  w swej publikacji na portalu rynekzdrowia.pl: "jak wskazują badania, nawet 70% pacjentów opuszczających szpitale jest niedożywionych."

Sanepid ocenia jedynie warunki sanitarne, nie ocenia natomiast racji żywieniowych i stanu odżywienia pacjentów, bo przepisy, które by tę kwestię normowały, nie istnieją.

Tymczasem złe odżywianie w szpitalu może przyczynić się do pogorszenia stanu zdrowia pacjenta i wystąpienia dodatkowych schorzeń a szpitale twierdzą, że nie stać ich na przyzwoitą kuchnię.

Teoretycznie, w cywilizownym kraju, zarząd szpitala, który uważa, że pacjenci na głodowych racjach lub na pożywieniu, które przez gardło nie przechodzi, przetrwają okres leczenia, powinien być odwołany w trybie  natychmiastowym, ponieważ jego działania zagrażają życiu i zdrowiu pacjentów.

Natomiast u nas głodówka w szpitalach stała się standardem, do którego przywykliśmy i zbyt słabo walczymy o to, by ten stan rzeczy zmienić.

Joanna Kania-Karmalska

 

Fot. Alina Zienowicz, p raca własna 2007 r.  Wojskowy Instytut Medyczny na Szaserów

Szpital przy Szaserów – zamknięta kuchnia komentarze opinie

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Kampania wyborcza w

Bierzesz udział w wyborach parlamentarnych 2019 roku? Startujesz do Sejmu lub Senatu RP? To dobrze, że trafiłeś na nasze ogłoszenie. Zresztą to, że..


Reklama


 Reklama


25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wio.waw.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

MPG MEDIA SP z o o z siedzibą w Warszawa 02-761, Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"