
Kucharki i intendentki powinny wziąć udział w warsztatach kulinarnych? Warszawskie szkoły mogłyby się stać "bardziej wegetariańskie".
W stołówce przeciętnej warszawskiej szkoły trzy razy w tygodniu serwowane jest mięso (nie licząc zup gotowanych na mięsnych wywarach), jeden raz ryba i raz posiłek roślinny (najczęściej to potrawy mączne z nabiałem i/lub owocami, np. kluski z serem, naleśniki z dżemem, pierogi) - wskazuje autor projektu do budżetu obywatelskiego na 2022 rok - równocześnie, aby utrzymać relatywnie niską cenę obiadu, mięso zakupywane do stołówek musi pochodzić z masowej hodowli i nie zawsze jest najwyższej jakości.
Warszawskie szkoły i przedszkola mogłyby więc skorzystać z bogatej kuchni bezmięsnej, żeby urozmaicić dietę uczniów oraz uczennic, jednocześnie dając opcję żywieniową tym, którzy mają jakieś uczulenia. Dlatego pomysł zakłada warsztaty dla kucharek, kucharzy i ogólnie pracowników placówek oświaty na temat tego, jak zdrowo i pożywnie gotować bez mięsa.
Celem warsztatów byłoby stworzenie listy produktów i potraw, które bazując na produktach roślinnych stanowiłyby alternatywę do mięsa i znanych już potraw jarskich, które nie są zbyt drogie.
Szkolenia składałyby się ze nauki intendentek (1 dzień) oraz kucharek (1 dzień). Odbywałyby się albo na miejscu w szkole/przedszkolu (szkolenia stanowiskowe - dla kucharek), albo poza miejscem pracy (dla intendentek, oraz dla kucharek - jeśli będzie odpowiednie zaplecze kuchenne). Można byłoby to zorganizować za około 40 000,00 złotych.
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Zobacz także:
Zobacz także:
Zobacz także:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie