Czym różni się pizza neapolitańska od pizzy rzymskiej?

Handel i usługi, różni pizza neapolitańska pizzy rzymskiej - zdjęcie, fotografia

Mówi się, że pierwsze lokale gastronomiczne serwujące głównie pizzę pojawiły się w Neapolu. Sam placek z pomidorami był znany mieszkańcom Włoch o wiele wcześniej, a każdy region delektuje się specyficzną lokalną wersją. Jednak do najbardziej rozpoznawalnych należą pizza rzymska i neapolitańska.

Dobre ciasto do pizzy

Niezależnie od wersji i regionu podstawą kultowej pizzy zawsze jest ciasto. Współcześnie do jego wyrabiania używa się drożdży, mąki typu zero, krystalicznie czystej wody, oliwy extra virgin i soli. Zanim porcja ciasta trafi na stół, jest dokładnie wyrabiana w kilkuetapowym procesie, który nie toleruje pośpiechu. Formowanie placka pizzy to finalny etap przygotowania, podczas którego ciasto jest rozciągane i spłaszczane w określony sposób. Gotowy placek powinien mieć jednakową grubość na całej powierzchni. To właśnie grubość ciasta oraz sposób wykończenia brzegów jest jedną ważniejszych cech typowych dla danego rodzaju pizzy.

Oryginalna pizza neapolitańska

Pizza neapolitańska, przez sporą część zdeklarowanych smakoszy tego dania została uznana za pierwowzór współczesnej wersji pizzy w ogóle. Uznanie dla neapolitańskiego stylu zagniatania ciasta i koncepcji nakładania dodatków, znalazło nawet odzwierciedlenie na liście światowego niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Sekretem sukcesu pizzy neapolitańskiej jest styl w jakim formuje się, perfekcyjnie przygotowane wcześniej, porcje ciasta.

Wewnętrzna część placka powinna mieć przynajmniej kilka milimetrów grubości, a brzegi muszą być znacznie grubsze i mogą być zawinięte w górę. Celem jest optymalne utrzymania składników. Idąc na pizzę w Warszawie warto zwrócić uwagę na sposób formowania ciasta. Po wyjęciu z pieca, brzegi powinny być mocno zarumienione na zewnątrz, ale jeszcze przyjemnie wilgotne w środku. Wewnętrzna część placka może być bardziej chrupka. Do tego przepyszna mozzarella, najlepiej z mleka bawolic, pomidory San Marzano dojrzewające w południowym słońcu, oliwa extra virgin oraz zioła.

Klasyczna pizza rzymska

Inna koncepcję formowania placka, uznano za właściwą w stolicy Włoch. Rzymianie zoptymalizowali placek i jego brzegi do możliwie minimalnych rozmiarów. Ciasto pizzy rzymskiej jest na całej powierzchni płaskie, a brzegi nie wystają ponad dodatki. Taki zabieg sprawia, że po wyjęciu z pieca wypieczony placek jest bardzo chrupki i dobrze podtrzymuje zawartość.

Z uwagi na cienkie i kruche ciasto, pizza rzymska ma zazwyczaj tylko kilka składników. Dzięki mniejszej porcji ciasta i ograniczonej ilości składników jest zdecydowanie bardziej dietetyczna i dla tego warto stosować jako dodatek oliwę extra virgin w celu dostarczenia organizmowi dodatkowych kalorii. Cienkie ciasto powoduje też, że pieczenie pizzy rzymskiej trwa krócej.

Masz ochotę na pizzę? Sprawdź lokale Dominium w Warszawie na https://www.pizzadominium.pl/

Reklama

Czym różni się pizza neapolitańska od pizzy rzymskiej? komentarze opinie

  • gość 2019-08-14 09:33:44

    Pizza na rnr.waw.pl jest smaczniejsza i tańsza. Już 2 razy zamówiony - więc 100% pewności)

Dodajesz jako: |


Reklama

Ogłoszenia PREMIUM

Chcesz coś sprzedać lub kupić, oferujesz usługi, szukasz pracownika lub pracy?

Dodaj swoje drobne ogłoszenie w naszym serwisie. Zapraszamy!

Dodaj ogłoszenie
Reklama
 Reklama

25 maja 2018 roku weszło w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies

Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wio.waw.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

MPG MEDIA SP z o o z siedzibą w Warszawa 02-761, Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w "Polityce prywatności"