 
                            
                        
                                                 
                                                                                                                
	W dniach od 4 do 6 września 2015 odbędzie się druga edycja Festiwalu Słoików Świata. Przy tej okazji nastąpi również otwarcie Muzeum Słoików Świata. Uroczyste otwarcie odbędzie się 4 września o godz. 14.00 w Muzeum Techniki i Przemysłu w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
	
	Wychodzimy z powszechnej wiedzy, że słoik we wszystkich możliwych konfiguracjach jest Osobowością, ale i przedmiotowością czyli miejscem koncentrującym przetworzoną ludzką pracę, efekty upraw, płody rolne, również finezję kuchni oraz przysmaki. W życiu codziennym słoiki towarzyszą nam od pokoleń – od weki weków. Jest to najzdrowsza technika utrwalania i przechowywania żywności.
	
	Nieprzypadkowo miejscem inauguracji Festiwalu Słoików Świata jest Warszawa i jej bijące serce Pałacu Kultury i Nauki, a w nim siedziba Muzeum Techniki i Przemysłu. Słoik bowiem w swojej historii jest związany z postępem technicznym, z wynalazkami, które ułatwiły sposób przechowywania żywności.
	
	Słoik równocześnie w polskiej rzeczywistości stał się symbolem wolności wyboru miejsca zamieszkania, to symbol solidarności i tolerancji. Słoik to rodzinne tradycje, to sposób na zdrowe odżywianie!
	
	I Edycja Festiwalu Słoików Świata, cieszyła się ogromnym powodzeniem, gromadząc wystawców produktów słoikowych i przetworów, oraz przyciągając 17 tys. zwiedzających. Uczestnicy Festiwalu, odwiedzający i wystawcy zaakceptowali pozytywnie taki format imprezy.
	
	W ramach II edycji Festiwalu Słoików Świata zapraszamy na swoistą ucztę smakową, przetworów zawartych w słoikach oraz przygodę intelektualną prezentowaną w Słoikowych Laboratoriach.
	
	Interesuje Cię co można zawrzeć w słoikach w tak odmiennych kulturach? A może sam wytwarzasz, lub sprowadzasz ciekawe  i mało znane przetwory? Twoja Firma robi doskonałą marmoladę w słoiczku? Może spiżarnia waszej babci ma najlepsze kompoty lub konfitury w słoikach i pragniesz się pochwalić? Chcesz wzmocnić swoją wiedzę o tyndalizacji? Twoje słoje i słoiczki, są ozdobą wielu imprez? Masz jakieś skarby ukryte w Słoju? Uważasz, że Twoja fabryka najlepiej wekuje słoiki? Czy wiesz, że pewna rodzina produkuje tylko jeden słoik śmieci rocznie? Jesteś z prowincji? Czujesz się obco w wielkim mieście? Słyszałeś, że stolicę do Warszawy przeniósł „słoik” Zygmunt III Waza? A może przywozisz prowiant w słoikach ze swoich wiosek i mieścin? Interesujesz się konserwacją i technikami pasteryzacji przetworów? Ciekawią Cię nowe pomysły na przepis kulinarne i chętnie dzielisz się nimi z innymi? Chcesz zamknąć swoje marzenia na zimę w słoiku? Lubisz kisić ogórki? A może tylko sprzedajesz marynowane przetwory? Wiesz o tym, że letnia burza wykręciła Twista? Masz słoik pełen pomysłów?
	
	Jeśli wybrałeś któreś z powyższych, lub choćby tylko czujesz się zakręcony jak przysłowiowy słoik, to serdecznie zapraszamy do udziału w charakterze Wystawcy, Gościa, Prelegenta, Widza na  II Festiwal Słoików Świata w Muzeum Techniki i Przemysłu Pałac Kultury i Nauki 4-6 września.
Szczegóły Festiwalu, zgłoszenia Wystawców, akredytacje na stronie http://festiwalsloikow.org/
	
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie