
Zostało ci jedzenie po świętach? Nie wyrzucaj! Zanieś do jadłodzielni!
Święta, święta i po świętach, a lodówki pełne? Nadszedł czas na mały remanent i sprawdzenie czego mamy za dużo (a pewnie u większości z nas pozostała miseczka sałatki czy pół blachy sernika, na które już dzisiaj nie można patrzeć). Nie wszystko co ugotowaliśmy na święta nadaje się do zamrożenia, dlatego jeśli mamy czegoś w nadmiarze, warto się tym podzielić.
W całym mieście istnieje aż 50 miejsc do których można zanieść niepotrzebną żywność. Do jadłodzielni zanosimy to, co może przydać się innym. Najważniejsze: mają do być produkty, które nadają się do spożycia.
Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”.
Podobnie z przyrządzonymi już potrawami – zapakujmy w czyste i szczelne opakowania, napiszmy na nich datę przygotowania i skład.
Nie zanośmy tam nadpsutych, nadgniłych rzeczy. Nie wkładajmy do lodówek surowego mięsa, dań które mają w składzie surowe jajka.
Od kilku lat idea jadłodzielni jest coraz bardziej popularna w Warszawie. Dzięki temu sporo żywności udaje się uratować przed zmarnowaniem. Lodówki znajdują się w każdej z dzielnic, więc na pewno znajdziemy jakąś blisko domu.
Adresy warszawskich jadłodzielni:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie