
Gdy kolejna cud dieta nie zdaje egzaminu, pewnie zadajesz sobie pytanie, czy zawiodła ona, czy też problem leży gdzie indziej? Na to pytanie da ci odpowiedź psychodietetyk. Jest to nowy rodzaj specjalisty łączącego nawyki żywieniowe z życiem emocjonalnym człowieka.
Psychodietetyka powoli wchodzi na rynek pomocy psychologicznej w Polsce, szczególnie w dużych miastach, mimo jeszcze braku ustawowego zakotwiczenia. Zajmują się nią osoby po kierunkowych studiach podyplomowych a także wykwalifikowani psycholodzy i psychoterapeuci. Psychodietetyka wprowadzana jest też jako osobny kierunek do szkół wyższych. Wynika z tego, że łączy ona wiele dyscyplin wiedzy, psychologiczną ze stricte dietetyczną.
„ (…) Rok temu ważyłam 97 kg. To był dla mnie dramat. Udało mi się zrzucić 13 kg. Od tego czasu przez pół roku starałam się zrzucić kolejne kilogramy - niestety, nie udało się. Przez pół roku katowałam się dietami, ale nic to nie dało. Czasami schodziłam do 80, ale po krótkim czasie ponownie waga wskazywała 83-85 kg. Dieta przestała skutkować. W końcu zabrakło mi sił. (…)” - pisze grubaismutna na jednym z dietetycznych forów. Takich wpisów jest setki, jeśli nie tysiące, i świadczą o tym, że problemy z odżywianiem i swoim ciałem ma coraz więcej osób. Zjawisko potwierdzają oficjalne statystyki. Z sondażu Centrum Badania Opinii Społecznej przeprowadzonego w roku 2019 wynika, że ponad połowa Polaków (59 proc.) ma problem ze zbyt dużą wagą, w tym ponad jedna piąta (21 proc.) z otyłością.
Jest kilka źródeł problemów z zachowaniem zdrowej sylwetki. Społeczne wynikają z naszego funkcjonowania w określonej grupie. Biesiadowanie w modnych restauracjach nobilituje, świadczy o naszym statusie majątkowym i zawodowym. Czynniki psychologiczne są bardziej ukryte. Zajadamy się z powodu złego nastroju, z braku miłości, dla pokonania lęku i maskowania samotności; do kolorowej krainy słodyczy pcha nas wreszcie permanentny stres. Naukowcy odkryli nawet proces o angielskiej nazwie food – mood - connection określający wpływ jedzenia i bodźców zapachowych na stan ludzkiego umysłu. W tym neurofizjologicznym procesie zwiększa się wydzielanie hormonu szczęścia, co prowadzi do poczucia dobrostanu, a nawet euforii.
Kto może rozwiązać ten węzeł gordyjski, jeśli właśnie nie psychodietetyk. Terapia psychodietetyczna to specjalny rodzaj oddziaływania terapeutycznego na osoby, które utraciły kontrolę nad procesem jedzenia. Ma na celu dotarcie do przyczyn trudności w obszarze odżywiania i skorygowanie nieprawidłowości. Trudności mogą dotyczyć zarówno obszaru motywacji, stylu odżywiania, ilości i rodzaju spożywanych pokarmów, jak i problemów z obrazem siebie czy poczuciem własnej wartości. Cele terapii są ustalane indywidualnie w zależności od potrzeb pacjenta, ale generalnym celem jest przywrócenie równowagi i normalizacja procesu odżywiania.
Psychodietetyk pomoże również w doborze odpowiedniej diety przy takich schorzeniach jak m.in. choroba Hashimoto, insulinooporność, nadwrażliwość jelita, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy oraz nadciśnienie tętnicze.
Ul. Brunona Schulza 14, 01-682 Warszawa
Pon. – sob.: 8:00-21:00
niedziela 9:00 – 15:00
+48 502 548 815
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie