
Ceny żywności w Polsce znacząco wzrosły w tym roku. W styczniu o ponad 8,1%, co postawiło nas na pierwszym miejscu wśród wszystkich państw w Unii Europejskiej.
Ceny w sklepach spożywczych w Warszawie i na Mazowszu są generalnie wyższe niż rok temu. Znacząco podrożało mięso, ale najszybciej rosnącą w sali roku zanotowano cenę jabłek - 0 74% na Mazowszu i o 54 % w Warszawie.
W stosunku do marca zeszłego roku najbardziej podrożały produkty działu mięsnego. Mięso wieprzowe o 33,2%, pierś z kurczaka 11,3%, lubiana przez Warszawiaków polędwica Sopocka 20,5%, kiełbasa 24,4%, a nawet parówki wieprzowe 13%. Podwyżka cen jest zauważalna także w porównaniu do lutego 2020 r.
Dobrą wiadomością dla wegetarian jest to, że ceny owoców i warzyw aż tak drastycznie nie wzrosły. Nie można tego powiedzieć oczywiście o cenie jabłek. Oprócz tego znacząco zmieniła się cena rzodkiewki - wzrosła o 13,9%, pomidorów o 5,2%, i włoszczyzny -5,8%
Z produktów zbożowych najbardziej wzrosła cena bułek, bo o 11,6%. Chleb podrożał o 4,6%, płatki śniadaniowe o 5,3%, mąka pszenna - 5,7%, natomiast ryż o 6,6%.
Wśród cen nabiału wzrosły głównie ceny jogurtu naturalnego, bo o 7,2%, a także mleka krowiego - 5,1%. Można jeszcze wziąć pod uwagę cenę Goudy, która wzrosła o 2,5%. Wśród cen spadła jedynie cena jaj kurzych (z wyjątkiem małych) - o 4,2%.
Źródło danych: GUS
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie