
Sezon na grzybobranie w pełni, a to oznacza, że warto słuchać tylko najlepszych rad: na przykład takich, które zawieramy w tym artykule. Grzyby!
Wraz z końcem września i początkiem nowego miesiąca - na dobre wystartował już sezon na grzybobranie. W związku z tym zamieszczaliśmy u nas takie artykuły, jak ten na temat częstych błędów podczas zbierania grzybów; na temat dzieci, które nie powinny ich jeść bądź miejscówek w rejonie Warszawy, w jakich znajdziecie najwięcej różnych gatunków.
Choć grzyby nie są tak bogatym źródłem kalorii jak mięso czy zboża, zawierają cenne białko, błonnik, witaminy z grupy B, witaminę D, minerały (m.in. potas, fosfor, żelazo) oraz związki bioaktywne wspierające odporność. Niestety niewłaściwa obróbka może pozbawić je części tych wartości. Jak tego uniknąć?
1. Odpowiednie czyszczenie: nie ma co moczyć grzybów w wodzie, najlepiej czyścić je na sucho. Należy dokładnie usunąć piasek, igliwie i ziemię, nie obierając przy tym kapeluszy, bo to właśnie pod samą skórką kryje się dużo składników.
2. Krojenie i przygotowanie do gotowania:
Krojenie na mniejsze kawałki przyspiesza obróbkę cieplną, ale zwiększa powierzchnię utraty witamin – szczególnie tych rozpuszczalnych w wodzie (np. z grupy B).
Najlepiej kroić je tuż przed gotowaniem, smażeniem czy duszeniem, a nie wcześniej.
3. Obróbka cieplna - tak, żeby było wspaniale:
4. Suszenie: to jedna z najlepszych metod konserwacji grzybów. Zachowuje większość wartości odżywczych i aromatu, choć częściowo zmniejsza ilość witamin rozpuszczalnych w wodzie. Suszone grzybki mają intensywny smak i zapach, a w dodatku mogą być przechowywane przez wiele miesięcy. Najlepiej suszyć je w specjalnej suszarce, piekarniku z termoobiegiem lub tradycyjnie – nad piecem. Taką można kupić w pierwszym lepszym sklepie ze sprzętem AGD.
Właśnie aktualizowaliśmy informacje dot. sprawcy brutalnego zabójstwa ze szczególnym okrucieństwem na Nowym Świecie. W zeszłym roku mężczyzna żywcem podpalił swoją śpiącą koleżankę. Na Wisłostradzie miało miejsce poważne zdarzenie, a ostrzeżenia pogodowe? Cóż, o zimnej końcówce września i początku października też już pisaliśmy.
Zobacz także:
Zobacz także:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie