Reklama

Jak dbać o lodówkę? 4 sposoby na konserwację lodówki

To, jak długo będziesz cieszyć się dobrym działaniem sprzętu AGD, zależy nie tylko od jego jakości. Co najmniej takie samo znaczenie ma sposób, w jaki dbasz o urządzenie. Czy pamiętasz o jego regularnym czyszczeniu i konserwacji oraz czy stosujesz się do zaleceń producenta? Dziś podpowiadamy, jak dbać o lodówkę, by jak najdłużej zapewniała najlepsze warunki dla żywności. Poznaj 5 kroków do utrzymania jej w świetnym stanie.

1. Regularnie czyść lodówkę

Dbanie o czystość wewnątrz lodówki wpływa nie tylko na estetykę, ale też prawidłowe działanie urządzenia. Idealnie, gdybyśmy czyszczenie lodówki przeprowadzali raz w miesiącu. Dzięki systematycznemu dbaniu o sprzęt każde czyszczenie lodówki nie zajmie nam dłużej niż pół godziny.

Aby wyczyścić lodówkę, na początku całkowicie ją opróżnij oraz odłącz od prądu. Następnie wyjmij wszystkie ruchome części, w tym półki i szuflady. Do umycia wnętrza urządzenia możesz użyć roztworu octu i wody (w proporcjach 1:1), sody oczyszczonej połączonej z wodą lub delikatnego detergentu, przeznaczonego do czyszczenia powierzchni stykających się z żywnością.

Więcej o tym, jak wyczyścić lodówkę, dowiesz się z tego poradnika.

2. Rozmrażaj lodówkę lub wybierz model No Frost

Nie każdy z nas pamięta o systematycznym rozmrażaniu lodówki. Mało kto wie też, że już 5-milimetrowa warstwa lodu w zamrażarce to nawet o 10% większe zużycie energii. Najwygodniej jest rozmrażać lodówkę zimą, kiedy żywność możemy chwilowo przechować chociażby na balkonie. Latem jest trudniej, a niestety – według zaleceń producentów powinniśmy rozmrażać lodówkę nawet raz w miesiącu. Na szczęście jest alternatywa – lodówki No Frost. To system zapobiegający osadzaniu się szronu na ściankach lodówki. Dzięki temu możemy całkowicie zrezygnować z rozmrażania.

3. Prawidłowo przechowuj żywność

Produktów nie wystarczy przypadkowo układać w lodówce. Dla zachowania ich dłuższej świeżości, ale też prawidłowego funkcjonowania lodówki, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób przechowywać żywność. Wszystkie produkty powinniśmy przechowywać w osobnych pojemnikach (szklanych lub plastikowych), ewentualnie w folii lub pergaminie. Zapobiegnie to przenikaniu zapachów. Oprócz tego musimy pamiętać o tym, by poczekać, aż potrawa wystygnie – i dopiero wtedy wkładać ją do lodówki. Włożenie gorącego dania sprzyja powstaniu wilgotnego środowiska, a to jest idealnym miejscem do rozwoju grzybów.

4. Dobierz temperaturę

Zbyt wysoka temperatura w lodówce sprzyja szybszemu psuciu się produktów, z kolei zbyt niska będzie powodować wyższy pobór energii przez urządzenie. Dlatego dobrze jest raz na jakiś czas uregulować temperaturę. W tym celu zmierz temperaturę na środkowej półce w lodówce – nie powinna przekraczać 5°C. Tak samo postępuj w przypadku zamrażarki – tam optymalną wartością będzie -18°C.

 

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do