
To, jak długo będziesz cieszyć się dobrym działaniem sprzętu AGD, zależy nie tylko od jego jakości. Co najmniej takie samo znaczenie ma sposób, w jaki dbasz o urządzenie. Czy pamiętasz o jego regularnym czyszczeniu i konserwacji oraz czy stosujesz się do zaleceń producenta? Dziś podpowiadamy, jak dbać o lodówkę, by jak najdłużej zapewniała najlepsze warunki dla żywności. Poznaj 5 kroków do utrzymania jej w świetnym stanie.
Dbanie o czystość wewnątrz lodówki wpływa nie tylko na estetykę, ale też prawidłowe działanie urządzenia. Idealnie, gdybyśmy czyszczenie lodówki przeprowadzali raz w miesiącu. Dzięki systematycznemu dbaniu o sprzęt każde czyszczenie lodówki nie zajmie nam dłużej niż pół godziny.
Aby wyczyścić lodówkę, na początku całkowicie ją opróżnij oraz odłącz od prądu. Następnie wyjmij wszystkie ruchome części, w tym półki i szuflady. Do umycia wnętrza urządzenia możesz użyć roztworu octu i wody (w proporcjach 1:1), sody oczyszczonej połączonej z wodą lub delikatnego detergentu, przeznaczonego do czyszczenia powierzchni stykających się z żywnością.
Więcej o tym, jak wyczyścić lodówkę, dowiesz się z tego poradnika.
Nie każdy z nas pamięta o systematycznym rozmrażaniu lodówki. Mało kto wie też, że już 5-milimetrowa warstwa lodu w zamrażarce to nawet o 10% większe zużycie energii. Najwygodniej jest rozmrażać lodówkę zimą, kiedy żywność możemy chwilowo przechować chociażby na balkonie. Latem jest trudniej, a niestety – według zaleceń producentów powinniśmy rozmrażać lodówkę nawet raz w miesiącu. Na szczęście jest alternatywa – lodówki No Frost. To system zapobiegający osadzaniu się szronu na ściankach lodówki. Dzięki temu możemy całkowicie zrezygnować z rozmrażania.
Produktów nie wystarczy przypadkowo układać w lodówce. Dla zachowania ich dłuższej świeżości, ale też prawidłowego funkcjonowania lodówki, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób przechowywać żywność. Wszystkie produkty powinniśmy przechowywać w osobnych pojemnikach (szklanych lub plastikowych), ewentualnie w folii lub pergaminie. Zapobiegnie to przenikaniu zapachów. Oprócz tego musimy pamiętać o tym, by poczekać, aż potrawa wystygnie – i dopiero wtedy wkładać ją do lodówki. Włożenie gorącego dania sprzyja powstaniu wilgotnego środowiska, a to jest idealnym miejscem do rozwoju grzybów.
Zbyt wysoka temperatura w lodówce sprzyja szybszemu psuciu się produktów, z kolei zbyt niska będzie powodować wyższy pobór energii przez urządzenie. Dlatego dobrze jest raz na jakiś czas uregulować temperaturę. W tym celu zmierz temperaturę na środkowej półce w lodówce – nie powinna przekraczać 5°C. Tak samo postępuj w przypadku zamrażarki – tam optymalną wartością będzie -18°C.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie