Reklama

Czy ryby z chińskim wirusem trafiają na talerze Polaków?

28/01/2020 14:22

Pierwotnie koronawirus 2019-nCoV rozpowszechniał się wśród zwierząt. Źródło infekcji nie jest ustalone dokładnie, chociaż istnieje informacja, że pierwsze zachorowania zarejestrowano na targu ryb i owoców morza Seafood City w Wuhan.

Z Azji południowo-wschodniej do Polski trafia m. in. ryba panga, która ze względu na swoje właściwości żywieniowe często jest serwowana w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Panga jest rybą słodkowodną. Miejsce jej pochodzenia to rzeka Mekong, w związku z czym głównym eksporterem tej ryby są kraje azjatyckie: Wietnam, Kambodża i Tajlandia. Na światowym rynku przemysłowej hodowli jednoznacznie wybija się Wietnam, właśnie stąd do Polski trafia ten produkt. 

Na dzień 28 stycznia na świecie odnotowano 107 ofiar śmiertelnych i 4,5 tyś. osób zakażonych chińskim koronawirusem. Jednak nie odnotowano ani jednego przypadku zakażenia w Wietnamie. Sugerując, można powiedzieć, że pangi, które trafiają do Polski, są bezpieczne.


 

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do