
Pierwotnie koronawirus 2019-nCoV rozpowszechniał się wśród zwierząt. Źródło infekcji nie jest ustalone dokładnie, chociaż istnieje informacja, że pierwsze zachorowania zarejestrowano na targu ryb i owoców morza Seafood City w Wuhan.
Z Azji południowo-wschodniej do Polski trafia m. in. ryba panga, która ze względu na swoje właściwości żywieniowe często jest serwowana w stołówkach szkolnych i przedszkolnych. Panga jest rybą słodkowodną. Miejsce jej pochodzenia to rzeka Mekong, w związku z czym głównym eksporterem tej ryby są kraje azjatyckie: Wietnam, Kambodża i Tajlandia. Na światowym rynku przemysłowej hodowli jednoznacznie wybija się Wietnam, właśnie stąd do Polski trafia ten produkt.
Na dzień 28 stycznia na świecie odnotowano 107 ofiar śmiertelnych i 4,5 tyś. osób zakażonych chińskim koronawirusem. Jednak nie odnotowano ani jednego przypadku zakażenia w Wietnamie. Sugerując, można powiedzieć, że pangi, które trafiają do Polski, są bezpieczne.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie