
Wigilia to wyjątkowy czas dla większości Polaków. Kojarzy nam się on z rodzinnym ciepłem, dzieleniem się opłatkiem, śpiewaniem kolęd, a przede wszystkim z bogato zastawionym świątecznym stołem. Każdy region Polski ma swoje tradycje związane z potrawami podawanymi w tym szczególny dniu.
Na Dolnym Śląsku tradycje związane z Wigilią łączą w sobie wątki ze wszystkich regionów naszego kraju. Po II wojnie światowej ludzie licznie przybywali na dolnośląską ziemię z różnych stron Polski i spoza je granic. Co za tym idzie, przywozili oni różne tradycyjne przepisy i przyzwyczajenia do potraw. Po jakimś czasie tradycje te zaczęły się przenikać. Do dnia dzisiejszego na dolnośląskim stole wigilijnym możemy znaleźć zarówno potrawy charakterystyczne dla dawnej kuchni śląskiej, jak i te stanowiące specyfikę kuchni kresowej.
Dań na stole wigilijnym zawsze powinno być dwanaście i wynika to z wieloletniej tradycji, przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Jakie potrawy serwuje wtedy kulinarny Dolny Śląsk? Przede wszystkim karpia, bez którego nie ma świąt Bożego Narodzenia. Rybę tą można przyrządzić na wiele sposobów: usmażyć, upiec, nafaszerować lub podać w galarecie. Na Dolnym Śląsku spotyka się również duszonego karpia w śmietanie z grzybami. W niektórych domach je się jeszcze kisiele owsiane, często podawane z żurawiną. Zupą zaś, która króluje na dolnośląskim stole jest czerwony barszcz z uszkami. Na Wigilii w tym rejonie zjeść można również groch z kapustą, fasolę ze śliwkami i bób smażony z czosnkiem. Przybysze z Polesia przywieźli na Dolny Śląsk też zwyczaj jedzenia fasoli z cebulką. Nie może zabraknąć również pierogów, szczególnie tych z kapustą i grzybami lub z kaszą gryczaną. Na dolnośląskim stole wigilijnym królują także kluski z makiem.
Mieszkańcy Dolnego Śląska na świętowanie Narodzin Chrystusa przygotowują wiele słodkości. Są to między innymi znane w całej Polsce pierniczki, ciastka korzenne oraz maślane. Popularnym ciastem jest także tak zwana legnicka bomba- https://pl.wikipedia.org/wiki/Legnicka_bomba. Jest to piernikowy placek w polewie czekoladowej. Legenda z nim związana mówi, że pierwsze takie ciasto stworzył ubogi legnicki czeladnik cukierniczy, który przygotowywał się do egzaminu na cukierniczego mistrza. Na Dolnym Śląsku je się także makiełki, które przygotowuje się z maku, bakalii oraz namoczonej w mleku bułki pszennej. Tradycyjnym wigilijnym pieczywem na Dolnym Śląsku jest kołacz drożdżowy. Według zwyczaju przestrzeganego przez górali czadeckich tego pieczywa nie można kroić nożem- należy się nim łamać.
Z województwem dolnośląskim- https://www.gov.pl/web/rodzina/woj-dolnoslaskie łączy się wiele wyjątkowych tradycji i ciekawostek, a szczególnie z obchodzeniem świąt w tamtym regionie. Kiedyś na wieczorną ucztę zapraszano psy i koty oraz dawano im wtedy w miski lepsze pożywienie. Przez wiele lat w tych regionach również dawano dzieciom prezenty na stół, a nie pod choinkę. Królujące na dolnośląskim stole wigilijnym kluski z makiem miały szczególne znaczenie- mak i jego liczne ziarenka przypominały o obfitości i pomyślności, którymi cieszyć się miała rodzina. W drugiej połowie XIX wieku popularnym zaś było wybieranie się w pierwszy lub drugi dzień świąt do restauracji.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie