Reklama

Dolnośląskie wyroby kulinarne

Dolny Śląsk to region obfity w miejsca atrakcyjne zarówno pod względem turystycznym, jak i kulinarnym. Dolnośląska kuchnia łączy w sobie tradycje z nowoczesnością oraz tworzy nietuzinkowe wyroby kulinarne.

Wyroby kulinarne z regionu Dolnego Śląska znaleźć można poprzez szlak kulinarny „Smaki Dolnego Śląska”. W skład szlaku wchodzi wiele restauracji, hoteli, ale również tłoczni, uli czy piekarni. Tworzy on swojego rodzaju atrakcję turystyczną, jest pomocą w planowaniu podróży kulinarnej po Dolnym Śląsku oraz promocją umiejętności tutejszych szefów kuchni i reklamą lokalnych produktów.

Bogactwo Dolnego Śląska

Dolny Śląsk jest bogaty w miód, a w szczególności rejon Borów Dolnośląskich. Słyną one z miodu wrzosowego, który został wpisany na krajową listę produktów tradycyjnych oraz do unijnego systemu ochrony nazw produktów regionalnych jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. 

Wiele potraw na Dolnym Śląsku przyrządzana jest również z pstrąga, bowiem pstrąg kłodzki smażony lub wędzony to dania regionalne, które znajdują się na liście produktów tradycyjnych. Dolnośląska Ziemia Kłodzka nosi nazwę „krainy pstrąga i lipienia”. Licznie występują tam te gatunki ryb w czystych górskich rzekach i potokach Kotliny Kłodzkiej. W owych potokach złowić można także węgorze, kiełbie, ślizy, minogi, karasie, głowacze, strzeble, olszanki, szczupaki, brzanki oraz okonie. W tym rejonie prowadzona jest hodowla ryb od wielu lat. 

Region Dolnego Śląska słynie także z wina. W tym rejonie znajduje się wiele winnic, takich jak Winnice Jaworek w Miękini, Winnica Adoria w Zachowicach niedaleko Wrocławia oraz Winnica Świdnicka. Zajmują się one uprawą mnóstwa szczepów winorośli, z których powstaje to tradycyjne wino. Trunek ten wielokrotnie zdobywał uznanie wielu koneserów dobrego smaku, a owe winnice stają się celem wycieczek enoturystycznych.

Na Dolnym Śląsku znaleźć można także wiele tradycyjnych piekarni, szczególnie we Wrocławiu. Chleb w tym regionie wypiekany jest według wieloletniej receptury, bez żadnych polepszaczy. Najbardziej znanymi bochenkami tam są pszenny chleb mazowiecki oraz chleb rycerski. Są one miękkie oraz mają odpowiednio wilgotny środek.

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do