Reklama

Dzielmy się dobrem na co dzień. Foodsharing przez cały rok

W Polsce rocznie marnuje się około 5-9 milionów ton jedzenia… To wręcz zatrważające statystyki, biorąc pod uwagę inflację. Zamiast wyrzucać podzielmy się albo nauczmy się wykorzystywać resztki.

Foodsharing

Foodsharing, czyli idea dzielenia się jedzeniem. Zamiast wyrzucać jedzenie do kosza, możemy przeznaczyć je do wykorzystania przez osoby uboższe albo po prostu głodne. Co trzeba zrobić? Wystarczy przekazać jedzenie, którego nie wykorzystamy albo żywność z krótkim terminem ważności do jednej z jadłodzielni warszawskich. Następnie produkty szczelnie zapakowane można schować do lodówki albo zostawić na specjalnie przygotowanych w tym celu półkach. Ważne jest aby wyroby własne (np. kanapki, ciasto, zupa) miały naklejony opis potrawy, a także skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte. NIE można natomiast zostawiać produktów nadgniłych, z surowego mięsa, dań z surowymi jajkami czy niepasteryzowanym mlekiem.

Recykling żywności

Aż trudno uwierzyć, jak pyszne rzeczy można przygotować z produktów, które wyglądają na tyle mało zachęcająco, że trudno byłoby je sprzedać. W tym roku na stołecznych targowiskach w ramach akcji „JedzeNIE marnuje” zebraliśmy ponad 15 ton warzyw. Organizacje pomagające potrzebującym przygotowują z nich tysiące posiłków tygodniowo. Bierzmy z nich przykład także w naszych domach, nie marnujmy jedzenia – apeluje dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości w warszawskim Ratuszu Karolina Zdrodowska.

Z raportu Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że 1,6 mln osób w Polsce żyje poniżej progu ubóstwa, a definiuje się go na poziomie 23 zł dziennie na osobę. Wiele osób korzysta z warsztatów nt. recyclingu żywności, gdzie zdobywają praktyczną wiedzę jak z produktów teoretycznie niepotrzebnych przygotować „coś” wartościowego. 

Ogromnym problemem jest też inflacja, która każdego dnia bardzo mocno uderza w portfele Polaków. Raport podaje, że w lipcu 2022 codzienne zakupy zdrożały o 18,6 proc. w porównaniu do lipca ubiegłego roku. Najbardziej zdrożały produkty tłuszczowe (50 proc.), pieczywo (28 proc.), mięso (24 proc.). Natomiast ceny warzyw wprawdzie wzrosły, ale poniżej poziomu inflacji – o 7 proc.

 

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

 

 

 

 

 

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

  • Awatar użytkownika
    Basia - niezalogowany 2022-10-30 21:16:32

    Bardzo dobra idea. W stolicy mieszkam sama i zdarza się, że coś mi zostaje bo na zamówię sobie coś przez roomservice jak nie chce mi się gotować czy zjem na mieście. Jak mam jedzenie, które jest dobre a wiem, że go nie zjem to zanoszę je do jadłodajni :)

    odpowiedz
    • Zgłoś wpis

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do