 
                            
                        
                                                 
                                                                                                                Druga edycja Festiwalu Słoików Świata odbędzie się w dniach 25 - 27 września 2015. Uroczyste otwarcie Muzeum Słoików Świata zaplanowano na 4 września br. o godz. 14.00 w Muzeum Techniki i Przemysłu w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie.
Wychodzimy z powszechnej wiedzy, że słoik we wszystkich możliwych konfiguracjach jest Osobowością ale i przedmiotowością czyli miejscem koncentrującym przetworzoną ludzką pracę, efekty upraw, płody rolne, ale też finezję kuchni oraz przysmaki. W życiu codziennym słoiki towarzyszą nam od pokoleń – od weki weków. Jest to najzdrowsza technika utrwalania i przechowywania żywności.
Nieprzypadkowo miejscem inauguracji Festiwalu Słoików Świata jest Warszawa i jej bijące serce Pałacu Kultury i Nauki, a w nim siedziba Muzeum Techniki i Przemysłu. Słoik bowiem w swojej historii jest związany z postępem technicznym, z wynalazkami, które ułatwiły sposób przechowywania żywności.
Słoik równocześnie w polskiej rzeczywistości stał się symbolem wolności wyboru miejsca zamieszkania, to symbol solidarności i tolerancji. Słoik to rodzinne tradycje, to sposób na zdrowe odżywianie!
I Edycja Festiwalu Słoików Świata, cieszyła się ogromnym powodzeniem, gromadząc wystawców produktów słoikowych i przetworów, oraz przyciągając 17 tys. zwiedzających. Uczestnicy Festiwalu, odwiedzający i wystawcy zaakceptowali pozytywnie taki format imprezy.
W ramach II edycji Festiwalu Słoików Świata zapraszamy na swoistą ucztę smakową, przetworów zawartych w słoikach oraz przygodę intelektualną prezentowaną w Słoikowych Laboratoriach.
Biorąc pod uwagę, że inauguracja Muzeum Słoików Świata oraz Festiwal Słoików będą wydarzeniami bezprecedensowymi nie tylko w historii Warszawy, ale w przestrzeni Polski i świata, mającymi wymiar społeczny, polityczny, gospodarczy, kulturowy i wizerunkowy, będziemy zapraszamy do wzięcia udziału w tym przedsięwzięciu w charakterze wystawcy lub odwiedzającego.
Interesuje Cię co można zawrzeć w słoikach w tak odmiennych kulturach? A może sam wytwarzasz, lub sprowadzasz ciekawe i mało znane przetwory? Twoja Firma robi doskonałą marmoladę w słoiczku? Może spiżarnia waszej babci ma najlepsze kompoty lub konfitury w słoikach i pragniesz się pochwalić? Chcesz wzmocnić swoją wiedzę o tyndalizacji? Twoje słoje i słoiczki, są ozdobą wielu imprez? Masz jakieś skarby ukryte w Słoju? Uważasz, że Twoja fabryka najlepiej wekuje słoiki? Czy wiesz, że pewna rodzina produkuje tylko jeden słoik śmieci rocznie? Jesteś z prowincji? Czujesz się obco w wielkim mieście? Słyszałeś, że stolicę do Warszawy przeniósł „słoik” Zygmunt III Waza? A może przywozisz prowiant w słoikach ze swoich wiosek i mieścin? Interesujesz się konserwacją i technikami pasteryzacji przetworów? Ciekawią Cię nowe pomysły na przepis kulinarne i chętnie dzielisz się nimi z innymi? Chcesz zamknąć swoje marzenia na zimę w słoiku? Lubisz kisić ogórki? A może tylko sprzedajesz marynowane przetwory? Wiesz o tym, że letnia burza wykręciła Twista? Masz słoik pełen pomysłów?
Jeśli wybrałeś któreś z powyższych, lub choćby tylko czujesz się zakręcony jak przysłowiowy słoik, to serdecznie zapraszamy do udziału w charakterze Wystawcy, Gościa, Prelegenta, Widza na II Festiwal Słoików Świata w Muzeum Techniki i Przemysłu Pałac Kultury i Nauki 25-27 września 2015r.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie