
Główny Inspektor Sanitarny odpowiedział na pytanie dotyczące przenoszenia się koronawirusa za pomocą żywności. Powołując się na zalecenia Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i WHO. Sanepid twierdzi, że jest mało prawdopodobne.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), twierdzi, że "zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniskiem transmisji wirusa SARS-CoV-2".
GIS oświadczył, że dla przetrwania koronawirus potrzebuje nośnika w postaci człowieka. Także przypomniał, że obróbka termiczna, czyli zastosowanie odpowiedniej kombinacji czasu i temperatury np. 60 stopni Celsjusza przez 30 minut, eliminuje wirusa całkowicie.
Aktualnie dostępne dane wskazują na to, że wirus może przetrwać kilka godzin na powierzchniach. Wirusa można pozbyć się ze środowiska, podobnie jak w przypadku większości mikroorganizmów, za pomocą zwykłych środków dezynfekcyjnych stosowanych w gospodarstwie domowym - informuje GIS.
Jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka- poniżej 5C). Nie należy przechowywać dania dłużej niż 24h. Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki. Przechowywane posiłki takie jak np. zupy należy doprowadzić do wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę 70°C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70° C - czytamy w komunikacie.
Materiały prasowe: GIS
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Zobacz także:
Zobacz także:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie