
Jednym z najważniejszych składników zdrowych posiłków jest masło orzechowe. Choć dla wielu osób, to może być niespodziewane, to jednak chętnie jest dodawany do koktajli, słodkich dań, deserów i kanapek. Poza tym jest bardzo smaczne, dlatego z przyjemnością można się nim zajadać. Nie możemy też zapomnieć o wielu właściwościach zdrowotnych, które powinny nas już ostatecznie przekonać do włączenia masła orzechowego do naszej codziennej diety.
Pamiętajmy o tym, że nie wszystkie produkty są sobie równe. W niektórych przypadkach mają bardzo niewielkie ilości orzechów arachidowych, dlatego najlepiej odłożyć takie masło orzechowe od razu na półkę, ponieważ nie będzie naturalne i nie zapewni nam tylu właściwości odżywczych. Wybierajmy tylko produkty, które są zrobione ze 100% orzechów arachidowych. W ten sposób możemy być pewni, że w swoim składzie nie ma żadnych niepotrzebnych substancji.
Zwróćmy uwagę na to, że masło orzechowe wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawdzięcza to m.in. dużej ilości kwasów oleinowych, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu we krwi. Dlatego jego regularne spożywanie pomaga w walce z miażdżycą, a także wieloma chorobami układu krwionośnego. Jednak naturalne masło orzechowe jest też bogate w składniki mineralne, białko, błonnik i witaminy np. E. Dzięki temu stanowi bardzo dobre uzupełnienie diety. Szczególnie wtedy, gdy jesteśmy wegetarianami, właśnie ze względu na dużą zawartość białka.
Nie można też zapomnieć o tym, że skoro najważniejszym składnikiem masła orzechowego, są właśnie orzechy, to powinniśmy zwrócić uwagę jeszcze na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Poza tym zauważalne jest lepsze funkcjonowanie organizmu. Jednak nie są to jedyny właściwości masła, na które trzeba zwrócić uwagę. Pomaga też w ochronie przed infekcjami.
Choć pozornie może się wydawać, że masło orzechowe nie jest odpowiednie dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami, to jednak jest to błędne myślenie. Przede wszystkim jest to związane z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym badania potwierdzają, że regularne spożywanie tego produktu przyspiesza utratę wagi, choć efekt będą bardziej widoczne, jeżeli obok diety zadbamy też o aktywność fizyczną.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie