Reklama

Masło orzechowe – jakie ma właściwości zdrowotne?

Jednym z najważniejszych składników zdrowych posiłków jest masło orzechowe. Choć dla wielu osób, to może być niespodziewane, to jednak chętnie jest dodawany do koktajli, słodkich dań, deserów i kanapek. Poza tym jest bardzo smaczne, dlatego z przyjemnością można się nim zajadać. Nie możemy też zapomnieć o wielu właściwościach zdrowotnych, które powinny nas już ostatecznie przekonać do włączenia masła orzechowego do naszej codziennej diety.

Patrzmy na skład

Pamiętajmy o tym, że nie wszystkie produkty są sobie równe. W niektórych przypadkach mają bardzo niewielkie ilości orzechów arachidowych, dlatego najlepiej odłożyć takie masło orzechowe od razu na półkę, ponieważ nie będzie naturalne i nie zapewni nam tylu właściwości odżywczych. Wybierajmy tylko produkty, które są zrobione ze 100% orzechów arachidowych. W ten sposób możemy być pewni, że w swoim składzie nie ma żadnych niepotrzebnych substancji.

Jakie właściwości zdrowotne ma masło orzechowe?

Zwróćmy uwagę na to, że masło orzechowe wpływa pozytywnie na zdrowie. Zawdzięcza to m.in. dużej ilości kwasów oleinowych, które odpowiadają za obniżenie cholesterolu we krwi. Dlatego jego regularne spożywanie pomaga w walce z miażdżycą, a także wieloma chorobami układu krwionośnego. Jednak naturalne masło orzechowe jest też bogate w składniki mineralne, białko, błonnik i witaminy np. E. Dzięki temu stanowi bardzo dobre uzupełnienie diety. Szczególnie wtedy, gdy jesteśmy wegetarianami, właśnie ze względu na dużą zawartość białka.

Najważniejsze właściwości zdrowotne masła orzechowego

  • Poprawa pracy serca,
  • Kontrola poziomu cukru, dzięki czemu może przeciwdziałać powstawaniu cukrzycy,
  • Wspomaga pracę jelit,
  • Reguluje stopień glukozy,
  • Wpływa pozytywnie na ograniczenie cholesterolu całkowitego,
  • Dodaje energii, co szczególnie jest ważne dla osób aktywnych fizycznie, pracujących i uczących się,
  • Masło orzechowe jest też polecane kobietą w ciąży, ponieważ może działać pozytywnie na rozwój płodu,
  • Duża zawartość orzechów wpływa też pozytywnie na pracę mózgu.

Wpływ orzechów na zdrowie

Nie można też zapomnieć o tym, że skoro najważniejszym składnikiem masła orzechowego, są właśnie orzechy, to powinniśmy zwrócić uwagę jeszcze na ich pozytywny wpływ na zdrowie. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie tych produktów zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Poza tym zauważalne jest lepsze funkcjonowanie organizmu. Jednak nie są to jedyny właściwości masła, na które trzeba zwrócić uwagę. Pomaga też w ochronie przed infekcjami.

Czy masło orzechowe wspomaga odchudzanie?

Choć pozornie może się wydawać, że masło orzechowe nie jest odpowiednie dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami, to jednak jest to błędne myślenie. Przede wszystkim jest to związane z dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, ponieważ wspomagają spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym badania potwierdzają, że regularne spożywanie tego produktu przyspiesza utratę wagi, choć efekt będą bardziej widoczne, jeżeli obok diety zadbamy też o aktywność fizyczną.

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do