
Od początku roku Akademickiego ruszyła trzecia już Jadłodzielnia UW. Ma pomóc ograniczyć marnotrawienie żywności.
Jadłodzielnia UW to tzw. lodówka społeczna – miejsce, gdzie każdy może zostawić żywność i produkty i każdy może z nich korzystać. Niewykorzystane jedzenie na koniec dnia jest sprzątane.
W jadłodzielni można dzielić się: nabiałem (w opakowaniu), owocami i warzywami, pasteryzowanymi przetworami domowymi, zapakowanymi produktami suchymi (np. mąka, ryż, kasza, cukier, makaron), żywnością pozostałą po cateringu (zapakowaną i zawierającą informację o dacie przygotowania oraz alergenach). Nie powinno się zostawiać natomiast produktów przeterminowanych, alkoholu i produktów zawierających alkohol, świeżego mięsa i produktów niepasteryzowanych.
Jadłodzielnia UW otwarta została w Budynku Biblioteki Warszawskiej, od strony ogrodów BUW (Dobra 56/66). Działa w godzinach pracy biblioteki, tj. od 8:00-22:00. Powstała w ramach Programu „Inteligentny Zielony Uniwersytet” we współpracy z Foodsharing Warszawa.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie