Reklama

Nowa ustawa: sklepy nie będą wyrzucać żywności

Nowa ustawa podpisana została przez prezydenta Andrzeja Dudę. Dotyczy ona przeciwdziałania marnowaniu żywności. Dowiedzmy się więc, o co dokładnie chodzi...

Andrzej Duda podpisał nową ustawę, która dotyczy przeciwdziałania marnotrawienia żywności np. przez sklepy spożywcze. Wobec takiej sytuacji, właściciele dużych sklepów, zobowiązani będą do przekazywania niesprzedanych produktów organizacjom pozarządowym. 

Wymogi i obowiązki 

Wspomniane ustanowienie dotyczy sprzedawców żywności, prowadzących sprzedaż detaliczną bądź hurtową na powierzchni powyżej 250 m.kw. Ich przychody ze sprzedaży żywności muszą stanowić też najmniej 50 procent ogólnych wpływów. 

Wprowadzane przepisy prawne mają na celu zapobieganie wyrzucaniu zdatnej jeszcze do spożycia żywności. Zobowiązują one sprzedawców do zawarcia umowy w formie pisemnej albo elektronicznej - pod rygorem nieważności - z organizacją pozarządową. Umowa ta traktować będzie o nieodpłatnym przekazywaniu żywności spełniającej wymogi prawa żywnościowego, a nieprzeznaczonej do sprzedaży. Mowa np. o towarach spożywcze, mających wady wyglądu czy uszkodzone opakowania oraz o takich, których termin przydatności niebawem minie. Taka żywność ma być przekazywana organizacji pozarządowej lub innemu podmiotowi, który spełniać będzie warunki ustawowe. Przepisy nie dotyczą za to napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2 procent oraz napojów alkoholowych, które są  mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, których zawartość alkoholu przekracza 0,5 procent. 

Cele społeczne i pomoc 

Sprzedawcy będą mogli przekazywać to wszystko organizacjom, zajmującym się pomocą społeczną - w tym pomocą rodzinom i osobom w trudnej sytuacji życiowej oraz wyrównywania szans tych rodzin i osób. Żywność dawana będzie też tym, którzy wspierają rodziny i system pieczy zastępczej oraz tym, które zajmują się działalnością charytatywną. 

Nakładane kary 

Jeśli sprzedawcy nie będą stosować wprowadzanych regulacji, zapłacą kary. Kwota kary ustalana będzie przez pomnożenie jednostkowej stawki z masą niewykorzystanych towarów.  Przewidziana jest również regulację, zgodnie z którą opłaty nie ponosi się od 10 procent masy marnowanego jedzenia; niektóre artykuły spożywcze, nie mogące być już w sprzedaży, często nie nadają się do spożycia – chodzi o m.in. warzywa, owoce, wędliny. 

Przez pierwsze 2 lata od wejścia przepisów w życie, nowe regulacje dotyczyć będą wyłącznie sprzedawców żywności prowadzących przedsiębiorstwo w zakresie sprzedaży żywności w min. jednej jednostce handlu detalicznego/hurtowego o powierzchni sprzedaży przewyższającej 400 m.kw. Tymczasem pierwsza umowa o nieodpłatnym przekazywaniu żywności na cele społeczne musi zostać zrealizowana w czasie pięciu miesięcy od wejścia ustawy. 

Za każdy zmarnowany kilogram żywności sprzedawca zapłaci 10 groszy więcej. Pieniądze te wykorzystane zostaną na cele charytatywne oraz wymienioną wcześniej pomoc społeczną. Sklepy będą więc monitorowane przez regionalne fundusze ochrony środowiska i gospodarki wodnej. To tam właściciele mają składać pisemne roczne sprawozdanie o ilości zmarnowanej żywności wraz z informacją, jaką kwotę przekazały na cele społeczne.

Fot. pixabay.com 

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do