Reklama

Wódki smakowe – jak wykorzystać trunki tego rodzaju? Sprawdź nasze propozycje!

Wódki smakowe to wręcz idealna opcja dla tych, którzy preferują nieco łagodniejsze, słodsze smaki bądź trunki piją rzadko. Są one rozwiązaniem wszechstronnym, które sprawdza się nie tylko podawane bez dodatków, ale także w różnego rodzaju drinkach alkoholowych. Co powinniśmy wiedzieć o wódkach smakowych i jak je najlepiej podawać?

Jak powstają wódki smakowe?

Wódki smakowe inaczej określamy mianem wódek gatunkowych. Powstają w efekcie zmieszania ze sobą spirytusu rektyfikowanego, wody, a także innych dodatków mających wpływ na aromat, smak, a czasem nawet i kolor napoju. To jak będą smakować uzależnione jest przede wszystkim od rodzaju użytych składników – typu bazowego spirytusu, owoców i zastosowanych proporcji.

Ten rodzaj smakowych wódek powstaje najczęściej na bazie gorzałek zbożowych. Produkowane są one na zasadzie fermentacji prowadzonej przez drożdże na różnego rodzaju zbożach: na przykład życie, pszenicy, czy kukurydzy. Alternatywnym rozwiązaniem jest baza ze spirytusu ziemniaczanego. Ten charakteryzuje się gładszym, bardziej kremowym i słodkim smakiem.


Wiśniówka to popularna wódka smakowa

Polskie wódki smakowe

Wódki gatunkowe znajdziemy w wielu różnych wersjach smakowych. W Polsce będą to przede wszystkim smaki inspirowane tradycyjnymi nalewkami domowymi. Najpopularniejsze opcje to między innymi wiśniówka, orzechówka, czy cytrynówka. Dla poszukujących bardziej oryginalnych smaków ciekawym rozwiązaniem okaże się pigwówka lub aroniówka. 

Są też wersje dla tych, którzy lubią próbować niestandardowych połączeń, dalekich od tradycyjnych polskich smaków. Będzie to na przykład wódka cynamonowa, czekoladowa, czy słony karmel. Różne rodzaje polskich wódek smakowych znajdziesz w portfolio Miler Spirits, które obejrzeć możesz na stronie Krest.pl.

Jak pić wódki smakowe?

Wódki smakowe można oczywiście pić na czysto – zwłaszcza te propozycje o mniejszej mocy. Dobrze jest je schłodzić i podawać je z lodem. Zimno dodatkowo osłabia czucie w receptorach smakowych, co sprawia, że trunek zdecydowanie łatwiej się pije. Serwujemy je w niewielkich rozmiarów klasycznych kieliszkach do wódki.

Tego typu trunki to wręcz doskonała propozycja do różnego rodzaju drinków na bazie alkoholu. Proponujemy na przykład drinki z popularną i uniwersalną wiśniówką. 

Prostą i smaczną opcją, która ma szansę zasmakować wielu osobom jest Cherry Vodka Sour: do przygotowania tego koktajlu potrzebujemy szklankę, sok wyciśnięty z jednej cytryny, pomarańczy lub limonki, 50ml wiśniówki, około 2 łyżeczki cukru, oraz opcjonalnie wodę sodową. Całość mieszamy i dodajemy kostki lodu!


Drink z wiśniówką

Drinki z wódkami smakowymi

Praktycznie każda nalewka doskonale sprawdzi się w prostym koktajlu z cytryną podawanym w wysokiej szklance (około 200 ml). Napój łączymy z ćwiartką cytryny, z której wyciskamy sok bezpośrednio do szklanki na lód, a następnie do niej wrzucamy. Potrzebne nam będzie około 40-50 ml wódki i woda gazowana. To niezwykle prosty i uniwersalny sposób na podanie większości wódek smakowych.

Jeśli masz ochotę na nieco słodsze opcje, doskonale sprawdzi się tutaj orzechowo-kawowe martini. Do wykonania potrzebujemy około 40 mililitrów espresso, 20 mililitrów likieru kawowego, 10 mililitrów syropu cukrowego i 50 mililitrów wódki orzechowej. Inną opcją będzie klasyczny White Russian z wódki orzechowej (50 ml), likieru kawowego (50 ml) i deserowej śmietanki (30 ml). Każdy drink podajemy z lodem – życzymy smacznego!

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do