
Poranny pośpiech sprawia, że zamiast śniadania dostarczamy swojemu organizmowi kofeiny. Z kolei natłok ważnych obowiązków w południe uniemożliwia nam zjedzenie wartościowego i ciepłego obiadu, który najczęściej zastępowany jest on szybką i niezdrową przekąską. Niewątpliwie, zdecydowana większość pracowników nie zwraca uwagi na jakość swojego odżywiania. Spożywanie słodkich przekąsek, czy fast-foodów sprawia, że czujemy się senni, pojawiają się zawroty głowy, spada poziom koncentracji, przez co nie jesteśmy w stanie dobrze wykonywać obowiązków w pracy, a przecież wydajny i pełny energii pracownik to wizytówka każdej firmy. Na szczęście, większość pracodawców zauważa tę zależność i idąc z duchem czasu wdraża do przedsiębiorstwa różnego rodzaju działania, mające na celu zadbanie o zdrowie kadry pracowniczej. Nie da się ukryć, że zdrowe posiłki serwowane w miejscu pracy wpływają na wydajność zespołu, co z kolei przekłada się na zyski dla przedsiębiorstwa. Dowiedz się, dlaczego naprawdę warto żywić pracowników w miejscu zatrudnienia!
Pod wpływem presji czasu i stresu związanego z pracą decyzje żywieniowe podejmujemy w mało świadomy sposób. Najczęściej decydujemy się pójść drogą na skróty, wybierając najprostsze i zawsze dostępne rozwiązania. Postępujący głód skłania nas do sięgnięcia po niezdrowe przekąski, tj. wszelkiego rodzaju batoniki, chipsy, czy fast-foody. Ciężkostrawne jedzenie z pewnością powoduje uczucie zmęczenia, senności i ogólnego osłabienia, przez co nasza wydajność w pracy zdecydowanie spada. Nie da się ukryć, iż od nawyku spożywania niezdrowego jedzenia trudno jest się uwolnić, jednak jest na to skuteczny sposób. Mianowicie zapewnienie pracownikom dostępu do świeżych i wartościowych posiłków. Eksperci ds. promocji zdrowia w zakładach wielokrotnie powtarzają, że jednym z nadrzędnych sposobów wzmocnienia kondycji i zdrowia zatrudnionych jest stworzenie w niej warunków, które wspierają zdrowe odżywianie. Dodatkowo, każde przedsiębiorstwo może uświadamiać swoich pracowników w kwestii zdrowego żywienia. Dzięki temu w pracy utworzy się kultura zdrowego odżywiania, co jest jednocześnie zachętą dla zatrudnionych do zmiany dotychczasowego menu, a zarazem poprawy jakości życia. Mogłoby się wydawać, iż pracodawcy nie mają wpływu na to, co je ich kadra pracownicza, niemniej jednak odpowiednia organizacja w miejscu pracy oraz zapewnienie zbilansowanych posiłków w świetny sposób wpłyną na zdrowie i wydajność całego zespołu.
Nie ulega wątpliwości, iż ośmiogodzinna praca jest dla człowieka wyczerpująca. W trakcie całego dnia ciężko jest znaleźć wolną chwilę na zjedzenie świeżego i ciepłego obiadu. Jednak należy wiedzieć, że po upływie kilku godzin pracy, zatrudnionym należy się przerwa. W przeciwnym razie będzie pojawiać się rozkojarzenie, spadek koncentracji, problemy ze skupieniem, pamięcią, bóle głowy, senność i znużenie. Taki pracownik z pewnością nie jest w stanie wydajnie wykonywać powierzonych zadań. Zbilansowane żywienie w pracy jest więc konieczne ze względu na troskę o dobro kadry pracowniczej. Dość problematyczna może okazać się kwestia organizacji czasu, ponieważ większość pracowników je wtedy, kiedy ma na to czas. Rozwiązaniem tego problemu będzie ustalenie przez pracodawcę wspólnego czasu na konsumpcję. Podczas przerwy każdy pracownik bez wyjątku mógłby się oderwać od wykonywanych obowiązków, zjeść, zregenerować siły, po czym wrócić do dalszej pracy. W czasie spożywania posiłków pracownicy będą mieli czas wspólnie porozmawiać i wymienić się doświadczeniami.
Z badań przeprowadzonych przez serwis pracuj.to wynika, że aż 87% polskich pracowników chciałoby mieć dostęp do restauracji bądź stołówki w miejscu zatrudnienia. Najczęściej możemy spotkać się z automatami vendingowymi, jednak w większości przypadków ich oferta jest wąska i ogranicza się do samych niezdrowych przekąsek. Innym rozwiązaniem, z jakiego mogą skorzystać pracodawcy jest kantyna pracownicza. Korzystają z niej przede wszystkim duże zakłady pracy, jednak nie da się ukryć, iż jest to bardzo czasochłonne i kosztowne przedsięwzięcie. Wówczas zachodzi konieczność zadbania o odpowiednie wyposażenie kuchni, stołówki oraz wszystkie inne szczegóły. Właściciel firmy musi również podjąć decyzję, czy zdecydować się na zatrudnienie kucharzy na tzw. własną rękę, czy może zatrudnić do tego zewnętrzne firmy. Pracodawca w celu zapewnienia wyżywienia dla swoich podwładnych może zdecydować się także na benefity pracownicze, a więc karty lunchowe, skorzystanie z usług firmy cateringowej, portalu z jedzeniem na dowóz, jak również innowacyjnej platformy SmartLunch.
SmartLunch jest innowacyjną usługą, działającą na rynku polskim od kilku lat. Platforma ta usprawnia cały proces organizacji posiłków dla osób zatrudnionych. W ramach korzystania z usługi pracownicy mogą sami zdecydować jaki posiłek chcą zamówić, wedle swoich preferencji żywieniowych. Posiłki w SmartLunch przygotowywane są w renomowanych lokalnych restauracjach, dzięki czemu pracownicy mogą być pewni, że dania są świeże i wykonane z wysokiej jakości produktów. Korzystając z aplikacji SmartLunch możesz zamówić catering dla firm w Warszawie ub w innym wybranym mieście. Głównym priorytetem platformy SmartLunch jest dostarczanie pełnowartościowych posiłków zawsze na czas. Obiady umieszczane są w ekologicznych, a zarazem chroniących przed utratą ciepła opakowaniach. Warto podkreślić, że posiłki są podpisane, dzięki czemu pracownik nie musi tracić cennego czasu na poszukiwanie swojego zamówienia. Aplikacja powstała po to, by wspierać pracodawców na każdym etapie żywienia pracowników, dlatego warto z niej skorzystać!
Jeżeli nie do końca jesteś przekonany czy aplikacja SmartLunch jest dla Twojej firmy odpowiednim rozwiązaniem - możesz skorzystać z okresu próbnego, który trwa zazwyczaj od 2 do 4 tygodni. Podczas trwania testu, firma może liczyć na kompleksowe doradztwo na każdym etapie organizacji posiłków - od zamówienia, aż do rozliczenia zamówień. Użytkownicy po rejestracji mogą skorzystać z możliwości zamawiania posiłków na trzy sposoby - na stronie internetowej, w aplikacji na telefonie lub tablecie, za pomocą interaktywnego kiosku SmartBox. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej - Zobacz jak wygląda okres testowy w SmartLunch.
Niewątpliwie, codzienna troska o zdrowie wiąże się z wieloma trudnościami. Coraz częściej ludzie cierpią na problemy będące wynikiem niezdrowego odżywiania. Praca jest nieodłączną częścią życia niemal każdego człowieka, dlatego dbanie o odpowiednie żywienie w pracy jest kluczowe. Badania wielokrotnie wykazały, że spożywanie zbilansowanych potraw poprawia efektywność w pracy, wpływa na samopoczucie oraz poprawia zdrowie. Istnieje wiele przyczyn, dla których pracodawcy decydują się na żywienie swoich podwładnych. Przede wszystkim to jeden z najskuteczniejszych sposobów na podniesienie produktywności całego zespołu, jego rozwoju, jak również budowaniu dobrego wizerunku dla swojego biznesu.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Taki catering dla swoich ludzi to zawsze jakiś dodatkowy benefit pracowniczy. Na wielu rzeczach można oszczedzac w firmie, ale na pewno nie na swoich ludziach. Zwłaszcza teraz jak stołówki zakladowe sa zamkniete nie rezygnujmy z dawania swoim ludziom jeść. Z Pizzerii Złota 65 dowozy są realizowane na bieżąco. I nie są tylko pizze, bo są normalne pełnowartościowe zestawy lunchowe. W tym zupa zaleznie od dnia czy barszcz czy krem czy rosół + drugie - tez na zmiane. Dostawy bezpieczne, bez kontaktu z kierowcą i za darmo do 4 km od centrum