Reklama

Jeszcze jemy, nie marnujemy! Najlepsze potrawy wigilijne

Choć Wigilia już za nami, święta nadal trwają. Jakie są wasze najlepsze potrawy wigilijne, których absolutnie nie chcecie zmarnować?

Chociaż Wigilia już minęła (a tak długo na nią czekaliśmy...), jedzenia zostało jeszcze całe mnóstwo (a nawet więcej). Na polskich stołach w tym czasie stają wspaniałe, tradycyjne potrawy. Mimo iż wiele jest podobnych do siebie, niektórzy mieszkańcy mają swoje własne, mniejsze zwyczaje. 

Oczywiście najpopularniejszymi daniami wigilijnymi są między innymi: barszcz czerwony z uszkami, pierogi ruskie, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, karp, kompot z suszu. Poza tym nierzadko zdarza się, że ludzie przygotowują: kutię, sernik, makowiec oraz piernik lub pierniczki. 

Prawdziwą królową stołu wigilijnego jest... sałatka jarzynowa! 

Wśród mniej oczywistych opcji znajdują się na przykład: zupa owocowa, zupa rybna, krokiety, śledzie, moczka, a także chałka. To jednak dopiero początek. Jeszcze mniej typowymi możliwościami są: krem z buraka, zupa śliwkowa z piernikiem, kibiny z suszonymi śliwkami, jak również karp w galarecie, makowiec bez cukru i jajek czy orkiszowy piernik. 

A wy, jakie dania przygotowywaliście? 

Przy tej okazji pragniemy przypomnieć, że w Warszawie znajduje się wiele jadłodzielnie, do których można zanieść odpowiednio zabezpieczone potrawy. W ten sposób przyczynimy się do nie marnowania jedzenia! 

Fot. Zdjęcia od Czytelniczki

CZYTAJ RÓWNIEŻ:

Aplikacja wio.waw.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.


Reklama

Wideo wio.waw.pl




Reklama
Wróć do