
Choć Wigilia już za nami, święta nadal trwają. Jakie są wasze najlepsze potrawy wigilijne, których absolutnie nie chcecie zmarnować?
Chociaż Wigilia już minęła (a tak długo na nią czekaliśmy...), jedzenia zostało jeszcze całe mnóstwo (a nawet więcej). Na polskich stołach w tym czasie stają wspaniałe, tradycyjne potrawy. Mimo iż wiele jest podobnych do siebie, niektórzy mieszkańcy mają swoje własne, mniejsze zwyczaje.
Oczywiście najpopularniejszymi daniami wigilijnymi są między innymi: barszcz czerwony z uszkami, pierogi ruskie, zupa grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, gołąbki, karp, kompot z suszu. Poza tym nierzadko zdarza się, że ludzie przygotowują: kutię, sernik, makowiec oraz piernik lub pierniczki.
Prawdziwą królową stołu wigilijnego jest... sałatka jarzynowa!
Wśród mniej oczywistych opcji znajdują się na przykład: zupa owocowa, zupa rybna, krokiety, śledzie, moczka, a także chałka. To jednak dopiero początek. Jeszcze mniej typowymi możliwościami są: krem z buraka, zupa śliwkowa z piernikiem, kibiny z suszonymi śliwkami, jak również karp w galarecie, makowiec bez cukru i jajek czy orkiszowy piernik.
A wy, jakie dania przygotowywaliście?
Przy tej okazji pragniemy przypomnieć, że w Warszawie znajduje się wiele jadłodzielnie, do których można zanieść odpowiednio zabezpieczone potrawy. W ten sposób przyczynimy się do nie marnowania jedzenia!
Fot. Zdjęcia od Czytelniczki
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Zobacz także:
Zobacz także:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie