
Żeby ograniczyć marnowanie żywności, Miasto Stołeczne Warszawa regularnie podejmuje różnorodne działania. Co zrobiliśmy w tym roku?!
Warszawa rok w rok podejmuje liczne inicjatywy, w których biorą udział tysiące mieszkańców. Mieszkańcy ramię w ramię z przedstawicielami urzędów i innych służb mają wtedy okazję do czynienia dobra. W tym roku udało się dokonać naprawdę fantastycznych rzeczy. Między innymi... Uratowano sporo niesprzedanej żywności!
Niemalże 30 ton niesprzedanej żywności uratowano na stołecznych targowiskach w ostatnim czasie. Aż 76 szkół realizuje projekt pod nazwą „Szkoła nie marnuje”, a w całym mieście działają 43 jadłodzielnie. Pomówmy jednak o szczegółach: tylko w ostatni weekend kupcy na targowisku przy Halach Mirowskich zebrali 290 kg żywności. Do tego 130 kg na placu Szembeka, 127 kg na Bemowie, 60 kg na Rembielińskiej, 40 kg na Egipskiej i na Wolumenie. Warto omówić to też, wracając do okresu pomiędzy kwietniem a grudniem. Najwięcej od kwietnia udało się zebrać przy Halach Mirowskich – 8799 kg. Dalej: Wolumen – 5901 kg, plac Szembeka – 4269 kg, Bemowo – 3886 kg, Rembielińska – 2717 kg, Egipska – 2507 kg. W sumie odbyło się przez ten czas 216 zbiórek.
Karolina Zdrodowska, dyrektorka koordynatorka ds. przedsiębiorczości i dialogu społecznego w stołecznym Ratuszu opowiedziała co nie co o jadłodzielniach. Chociaż większość tych punktów działa u nas od dłuższego czasu, w święta zdają się mieć dodatkowe znaczenie.
W święta dzielimy się z tym, co mamy. Właśnie na idei dzielenia i wzajemnego wsparcia opiera się nasza akcja. Zwłaszcza w obecnym okresie dziękujemy kupcom za ich pomoc i całoroczny udział w zbiórce owoców i warzyw nienadających się do sprzedaży, choć wciąż w pełni przydatnych do spożycia. Chcemy pokazywać, jak wiele żywności można uratować dzięki właściwemu gospodarowaniu, które wcale nie jest trudne. Mam nadzieję, że w ten sposób zachęcimy do oszczędzania również w domach, gdzie marnuje się najwięcej. A jeśli mimo wszystko przeszacujemy zakupy, ugotujemy za dużo – nie marnujmy jedzenia. Zostawmy je w jadłodzielniach. Drobnym gestem możemy okazać ogromną pomoc osobom w trudnej sytuacji.
Tylko od września bieżącego roku w niemal 80 szkołach w Warszawie realizowany jest projekt "Szkoła nie marnuje". Dzieciaki i młodzież z klas 6-8 podczas cyklu pięciu warsztatów wypracowują sposoby na ograniczenie marnotrawstwa jedzenia w szkole. Działają oni pod czujnym okiem trenera edukacji żywieniowej oraz nauczyciela. Dodatkowo jak co roku, organizowane były warsztaty kulinarne. To w nich w ramach kampanii "Wiem, co jem" brało udział aż 9289 dzieci.
Fot. UM Warszawa
CZYTAJ RÓWNIEŻ:
Zobacz także:
Zobacz także:
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie