
Od rana w Kościołach w całej Polsce trwa święcenie pokarmów. Po dwuletniej przerwie spowodowanej pandemią, w końcu powróciła tradycja wielkanocnych koszyczków.
Chyba wszystkim tego brakowało przez poprzednie dwie Wielkanoce - przygotowania święconek, bo mają niepowtarzalny urok. Malowanie pisanek, pranie, prasowanie serwetek, przyozdabianie koszyczków i w końcu spacer do kościoła. I chociaż święta zaczynają się tak naprawdę dopiero w niedzielę, to ich klimat zaczynamy odczuwać na dobre już w chwili przyniesienia do domów poświęconych pokarmów.
Przypomnijmy co powinno znaleźć się w tradycyjnej święconce: chleb, jajka, baranek, sól, mięso/wędliny, chrzan, ciasto, ser, pieprz, ew. woda.
Więcej o tym jaka jest symbolika poszczególnych produktów, pisaliśmy wcześniej TUTAJ.
Zdjęcia: Paweł Małaczewski
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze opinie